Wednesday, November 10, 2021

ירון זליכה: בועה יפנית של השקל הישראלי (Hebrew)

Отрывок. Форматирование моё.

...

אחד הדברים החשובים ביותר בניתוח של מגמות כלכליות הוא פרספקטיבה ארוכת שנים, הן מקומית והן בין לאומית. ואכן, התנפחות התוצר הנומינלי הדולרי ולצידה התנפחות בלתי סבירה של המחירים היחסיים מזכירה את יפן של שנות השמונים.

תקופה זו, יצרה מדיניות כלכלית שגויה שלושה תהליכים מסוכנים בכלכלה היפנית. ראשית, בועה בשוק ההון המקומי. שנית, עלייה בלתי אפשרית במחירי הדיור. שלישית, התחזקות בלתי הגיונית של שער היאן היפני באופן שלא יכול להיות מוסבר על ידי חוזקתה של הכלכלה היפנית. בין היתר חסמו היפנים בשלל אמצעים יבוא חופשי ותחרותי מהמערב ליפן באופן שיצר עודף יצוא אל מול צמיחתן של תעשיות היצוא המתקדמות של יפן. תהליך זה חיזק את היאן היפני באופן לא מאוזן. במקביל, גידול ניכר בכמות הכסף וההלוואות עקב ריבית לא מאוזנת ניפחו את שוק ההון ואת מחירי הנדל"ן ואף הם הזרימו לא מעט מטבע חוץ ליפן. בשיא הבועה היה שוויו הדולרי של בניין משרדים בטוקיו כשוויה של שכונה שלמה באחת הערים המרכזיות בארה"ב. טירוף מוחלט.

פרופ' הרברט סטיין, שעמד בראש צוות הכלכלנים שהכין את תכנית הייצוב של המשק הישראלי משנת 1985 קבע פעם חוק הרשום על שמו. על פיו “If something cannot go on forever, it will stop”. אפשר לקרוא על תפקידו של סטיין בכלכלה הישראלית בספרי The Role of Economic Advisors in Israel's Economic Policy: Crises, Reform and Stabilization (2018) שכתבתי עם חבריי ד"ר דניאל שיפמן ופרופ' וורן יונג. והנה, החוק של סטיין הוכיח שוב את נכונותו. הבועה היפנית התפוצצה, היאן היפני נחלש, התוצר לנפש הדולרי של יפן ירד והמדינה נכנסה לעשור אבוד לאורך כל שנות התשעים ועוד אחד לאורך העשור הראשון של שנות האלפיים. למעשה, כלכלת יפן לא חזרה למעמדה הכלכלי היחסי עד עצם היום הזה.

לצערי, מרכיבים רבים בבועה היפנית מזכירים לי את בועת השקל הישראלי. גם בישראל אנו מקשים על היבוא בשלל אמצעים (תקינה, מכסים, יבואנים בלעדיים ובעיקר הדיכוי של הצרכנים שמקשה על כוח הקנייה שלהם) ומנגד היצוא הטכנולוגי שלנו פורץ דרך מבלי שהיבוא משוחרר כדי להדביק אותו. גם בישראל המדיניות הפיסקלית והמוניטרית מנפחת את מחירי הדיור והנדל"ן וזורמת עם המגמה העולמית של התנפחות לא רציונלית בשוקי ההון ואינפלציה כאילו אין מחר. גם בישראל הדיוטות ופוליטיקאים מתגאים בתוצר נומינלי דולרי גבוה מבלי להפנים שהאנשים בישראל חיים במחירים של ישראל ולא במחירים המקובלים במערב ולכן אין משמעות רבה לתוצר הנומינלי הדולרי. גם בישראל לא מפנימים את החוק של הרברט סטיין.


https://www.ice.co.il/ice-team/news/article/831800

האינפלציה בארה"ב באוקטובר - הגבוהה ביותר מאז 1990 (Hebrew)

Сокращено. Форматирване моё.

בחישוב 12 חודשים לאחור, עמדה האינפלציה בשנה האחרונה על 6.2% - הרמה הגבוהה מאז 1990. התחזיות המוקדמות עמדו על אינפלציה חודשית של 0.6% ושנתית של 5.9%.

...האינפלציה הגבוהה נרשמת על רקע המשבר בשרשרת האספקה, וההערכה היא כי עליות המחירים ימשיכו גם בשנה הבאה...

גם מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה הנוטים לתנודתיות, עלה בשיעור שנתי של 4.6% - העלייה החדה ביותר מאז אוגוסט 1991. זאת לאחר שנותר יציב על 4% בשני החודשים הקודמים. בהתאם, מרבית הכלכלנים אינם מחזיקים בדעה של הפד, ומציינים כי גם השכר עולה בשיעור חד מכיוון שחברות נואשות למציאת עובדים.


יש המשך למטה.
Ниже есть продолжение.

סיבה נוספת לעליות המחירים קשורה לטריליוני הדולרים שהוציאו ממשלות ברחבי העולם על תוכניות תמריצים בקורונה, שעזרו להזין את הביקוש בקרב הצרכנים, זאת בעוד שבנמלים הצטברו עומסים. כמו כן, המגפה הנמשכת כבר קרוב לשנתיים פגעה בשוק העבודה וגרמה למחסור בעובדים הנחוצים למשלוחים ולייצור.

"שיבושים באספקה וההתאוששות של סקטור השירותים מהווים חשש מהותי לכך שהאינפלציה הגבוהה מהמצופה תימשך יותר זמן מכפי שמעריכים בפד", הגיב הכלכלן סם בולארד מבנק וולס פארגו.

"להערכתנו, האינפלציה בסחורות תעביר את הלפיד לסקטור השירותים במהלך השנה הבאה, אך כל הסימנים מצביעים על כך שצווארי הבקבוק בשרשראות האספקה ימשיכו להדליק את להבות האינפלציה בטווח הקרוב".

מהדו"ח שפורסם היום עולה כי מחירי האנרגיה עלו באוקטובר ב-4.8% ולעומת השנה שעברה זינקו ב-30%. מכוניות משומשות תרמו משמעותית למדד לאחר שמחירן עלה ב-2.5% לעומת החודש שעבר ובשיעור שנתי של 26.4%, בעוד שמחירי מכוניות חדשות עלו בשיעור חודשי של 1.4% ובשיעור שנתי של 9.8%. במחירי המזון נרשמה עלייה חודשית של 0.9% ועלייה שנתית של 5.4%.

https://www.calcalist.co.il/world_news/article/ryp5n7tpf

האינפלציה בארה"ב ברמתה הגבוהה מאז 1990 (Hebrew)

Сокращено.

האינפלציה בארה"ב זינקה בחודש שעבר ביותר מ-6% במונחים שנתיים - שיא של יותר מ-30 שנה, ועדות להמשך הלחצים האינפלציוניים בכלכלה הגדולה בעולם על רקע המשך המחסור בעובדים, נסיקת מחירי האנרגיה, ושיבושים בשרשראות האספקה העולמיות...

מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב...לעומת אוקטובר 2020, קפץ המדד ב-6.2% - הזינוק השנתי החד ביותר מאז נובמבר 1990...

מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה...לעומת אוקטובר 2020, קפץ מדד הליבה ב-4.6% - הזינוק החד ביותר מאז אוגוסט 1991...

מדד מחירי האנרגיה קפץ באוקטובר ב-4.8% לעומת ספטמבר, וזינק ב-30% ב-12 החודשים האחרונים. מדד מחירי הדלק המריא ב-12.3% באוקטובר, ונסק ב-59.1% לעומת החודש המקביל בשנה הקודמת.


יש המשך למטה.

Ниже есть продолжение.

מדד מחירי המכוניות המשומשות שוב תרם תרומה נכבדה לעליית המחירים, וטיפס באוקטובר ב-2.5%, וב-26.4% ב-12 החודשים האחרונים. מחירי המכוניות החדשות עלו ב-1.4% בחודש שעבר, וב-9.8% לעומת אוקטובר 2020. מדד מחירי המזון טיפס ב-0.9% לעומת החודש הקודם, וקפץ ב-5.3% במונחים שנתיים.

התגברות האינפלציה בארה"ב הביאה לכך שבשבוע שעבר, הודיע הבנק הפדרלי על תחילת צמצום ההרחבה הכמותית - המכונה בלשון העם הדפסת כסף - שבה נקט מאז פרוץ משבר הקורונה.

הבנק המרכזי הודיע כי יחל החודש להפחית מדי חודש את הרכישות ב-15 מיליארד דולר - אג"ח ממשלתיות אמריקאיות בסך 10 מיליארד דולר ואג"ח מגובות במשכנתאות בסך 5 מיליארד דולר בחודש.

"לאור התקדמות נוספת של הכלכלה מאז דצמבר שעבר בדרך לעמידה ביעדי הוועדה, הוחלט להתחיל לצמצם את קצב רכישות הנכסים החודשי", נאמר בהודעה שפורסמה בתום ישיבתה בת היומיים של ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי (FOMC) בשבוע שעבר.

גם באירופה ובסין דיווחו היום על עלייה של האינפלציה. בגרמניה עלה ה-CPI ב-0.5% באוקטובר ביחס לחודש הקודם, וב-4.5% בשנה החולפת. מדד המחירים לצרכן בסין עלה באוקטובר ב-1.5%, שיא של 13 חודשים, ביחס לעלייה של 0.7% בספטמבר, כך פירסמה הלשכה לסטטיסטיקה במדינה. הכלכלנים העריכו כי האינפלציה תעלה ב-1.4% בלבד.

https://www.themarker.com/wallstreet/1.10371890

В Китае зреет новая угроза — всей мировой экономике

Немного сокращено.

Проблемы крупнейшего китайского застройщика Evergrande недавно обсуждал весь мир. Аналитики прогнозировали мощнейший экономический кризис. Теперь заговорили об энергетическом. В КНР не хватает электричества, заводы встали, приходится экономить на отоплении...

Более чем в десяти провинциях Китая, включая промышленные центры, перебои с электроэнергией. Остановились многие предприятия, в том числе поставляющие компоненты Tesla, Samsung и Apple.

Отключают отопление, на улицах не работают светофоры. Жителей просят не пользоваться бойлерами и микроволновками в часы пик.

Проблемы с электричеством в КНР — с лета.


Ниже есть продолжение.

В июле из-за аномальной жары энергопотребление было рекордным. Теперь, с приближением холодов, Министерство энергетики распорядилось, чтобы поставщики угля и газа готовились к зимнему скачку. Однако с топливом сложности. Голубое — влетает в копеечку. Твердое — найти непросто. А ведь китайская экономика по-прежнему заложник угля, обеспечивающего более 55 процентов энергогенерации...

Топлива не хватает и Индии. Там на уголь приходится более 70 процентов электрогенерации.

Китай при этом активно сокращает выбросы парниковых газов. Си Цзиньпин в онлайн-выступлении на сессии Генеральной ассамблеи ООН заявил, что в стране больше не собираются строить угольные электростанции.

"КНР страдает от дефицита электроэнергии на фоне новой зеленой политики властей — цены на сырье и электричество выросли и нестабильны, — отмечает Иван Белкин, генеральный директор компании ООО "Лэйбл Хоум Инк". — Положение серьезное. Многие бренды приостанавливают производство, экономят даже на кондиционерах в цехах и офисах".

А далее — по всему миру

Совсем недавно аналитики активно обсуждали кризис крупнейшей китайской строительной компании Evergrande, оказавшейся из-за огромных долгов на грани дефолта.

Теперь оценивают риски из-за энергетических проблем. По данным Goldman Sachs, это затронуло почти половину китайской индустрии. Поэтому прогноз роста ВВП в 2021-м снизили с 8,2 до 7,2 процента.

В Bank of America предсказывают 7,7, но в 2022-м — всего четыре.

В британской Russell Group, занимающейся моделированием и анализом рисков, подсчитали, что ограничение энергопотребления в Китае нарушило глобальные товарные потоки на сумму 120 миллиардов долларов. Больше всего это сказалось на микросхемах, которых до сих пор не хватает на мировом рынке. А они необходимы при производстве автомобилей, гаджетов, компьютеров.

Пострадали сегмент бытовой электроники и легкая промышленность. Компании сейчас торопятся сделать запасы товаров перед новогодними распродажами, и это им очень некстати.

Китай бурно развивается с 1980-х. Однако в последние годы темпы роста сокращаются. "Перебои с электроэнергией, долговой кризис в строительной отрасли, вспышка дельта-штамма — все это приводит к замедлению производства, закрытию предприятий", — говорит главный экономист информационно-аналитического центра "ТелеТрейд" Марк Гойхман.

При этом КНР — один из крупнейших потребителей сырья и экспортеров самых разнообразных товаров, в том числе продовольствия.

"Повышение цен на энергоносители в Китае стимулирует их общее удорожание. Это не только подхлестывает мировую инфляцию, но и способствует снижению рентабельности и торможению экономики в других странах — в частности, в Европе", — продолжает эксперт.

Возникают немалые риски для банковского сектора, рынков ценных бумаг и капитала.

России китайские проблемы сулят дополнительное усиление внутренней инфляции. Экономический рост замедлится из-за уменьшения экспорта энергоносителей при сокращении производства. А негатив на финансовых рынках ударит по спросу на рисковые активы — в том числе нефтяные фьючерсы и рубль.

Но у всего есть и обратная сторона. Трудности в Китае могут способствовать появлению других иностранных контрагентов, рынков, возможностей.

"Стоит обратить внимание и на собственное производство. Где есть спрос — будет предложение. Главное — обеспечить его и развить", — рассуждает Иван Белкин.

В данный момент Китай активно закупает российское электричество. Поэтому важно поддержать эту отрасль, создать для нее более благоприятные условия.

Как отмечают аналитики, многое зависит от расторопности китайских властей. В их арсенале немало проверенных и эффективных инструментов: стимулирование реального сектора, финансовая помощь банкам, повышение спроса на недвижимость за счет ипотеки.

Остается надеяться, что кризис удастся купировать в будущем году. Иначе пострадает вся мировая экономика.

https://ria.ru/20211110/ugroza-1758020261.html

В США рекордная за 30 лет инфляция

Сокращено.

Индекс потребительских цен вырос до максимальных отметок с 1990 года. Такой резкий скачок цен может заставить ФРС ускорить сворачивание программы стимулов.

Рост индекса потребительских цен в октябре составил 6,2% в годовом выражении, следует из данных Минтруда США. Это рекордный показатель инфляции с 1990 года. Инфляция в сентябре составляла 5,4%. Такой резкий рост цен оказался выше прогноза аналитиков в 5,9%. В месячном выражении инфляция составила 0,9%, что также опережает ожидания экспертов в 0,5%...


Ниже есть продолжение.

Базовый индекс цен, который исключает волатильные цены на продовольствие и энергоносители, в октябре вырос на 4,6% по сравнению с прошлым годом — это рекорд с 1991 года. По данным Министерства труда, в октябре подъем инфляции в основном был связан с ростом цен на новые и подержанные автомобили, энергоносители, мебель, аренду жилья и медицинское обслуживание. Снижение цен было зафиксировано на авиабилеты и алкоголь.

В отдельном отчете Минтруда заявило, что реальная заработная плата (за вычетом инфляции) упала на 0,5% с сентября по октябрь, несмотря на увеличение средней почасовой заработной платы на 0,4%.

Нехватка работников для удовлетворения потребительского спроса толкает заработную плату вверх, а компании, чтобы компенсировать более высокие затраты на рабочую силу, повышают цены, отмечает The Wall Street Journal. Сегодняшние данные Министерства труда показывают снижение числа первоначальных заявок на получение пособия по безработице с 271 тыс. до 267 тыс., что ниже оценки аналитиков в 269 тыс...

Резкий рост инфляции может привести к тому, что ФРС ужесточит денежно-кредитную политику быстрее, чем было запланировано. 3 ноября Федрезерв сообщил, что начнет сворачивание стимулирующей политики количественного смягчения (QE), в рамках которой ежемесячно покупает на рынке облигации на $$$120 млрд. C ноября ФРС будет ежемесячно сокращать объем выкупа активов на $$$15 млрд: на $$$10 млрд сократятся покупки казначейских облигаций США и на $$$5 млрд — ипотечных ценных бумаг. Однако ФРС оставила за собой право изменять темпы сворачивания стимулирующей политики в зависимости от уровней инфляции и занятости.

https://quote.rbc.ru/news/article/618bd19f9a7947a3ed6dc2b6


См. также:

האינפלציה בארה"ב באוקטובר - הגבוהה ביותר מאז 1990
האינפלציה בארה"ב ברמתה הגבוהה מאז 1990