Wednesday, December 30, 2015

נובי גוד (Hebrew)

Найдено на просторах интернета.

בסוף השבוע הקרוב יציינו רבים מיוצאי מדינות ברית המועצות את נובי גוד. אנשים רבים שלא באמת מבינים את החג הזה רואים בו "הקריסמס של הרוסים", אבל ההיסטוריה של החג הזה קצת יותר מסובכת - וגם קצת יותר מעניינת.


Ниже есть продолжение.

כמו שאר מדינות אירופה, גם האימפריה הרוסית נהגה לציין את יום הולדתו של ישו ואת השנה החדשה בשלל טקסים פרטיים ופומביים. חג המולד - שנחגג בעבר ב-25 בדצמבר בלוח היוליאני, וכיום ב-7 לינואר, נחשב לחג דתי. לעומתו, ראש השנה - נובי גוד ברוסית - נחשב לחג "חילוני" יותר המוקדש לבילוי עם המשפחה והחברים ונחגג ב-31 בדצמבר. בשל הסמיכות בין שני המועדים, הימים ביניהם זכו לכינוי "הימים הטובים" והמסורות שלהם התערבבו במידה מסוימת.

כשקומוניסטים השתלטו על רוסיה ב-1917 הם ביטלו את כל החגים הישנים. חג המולד היה שטות דתית, אחרי הכל, ובברית המועצות חגגו את הישגיהם של הפועלים והחקלאים. גם חגיגות השנה החדשה - נובי גוד - לא היו חג רשמי, אבל אי אפשר באמת למנוע מאנשים לחגוג, ועוד בדצמבר של אותה שנה התקיימו ברחבי רוסיה חגיגות ונשפים לציון סוף השנה. למעשה, לנין עצמו נודע כמי שהשתתף בכמה חגיגות נובי גוד שכאלה במהלך שלטונו - שנוקו, כמובן, מכל קישור לחג המולד שנחגג בעבר בסמוך לאותו מועד.

התפנית באה בשנת 1935. בשעה ששליט ברית המועצות סטאלין הכריז שהחיים במדינה השתפרו והפכו ליותר שמחים, המדינה הסוציאליסטית והאתאיסטית החליטה למסד מחדש את חגיגות סוף השנה באופן רשמי. משום שחג המולד עדיין היה אסור, רבים מהאלמנטים החיצוניים יותר של חגיגות הימים הטובים חוברו כעת בצורה בלעדית לנובי גוד אבל עברו "סובייטיפיקציה". את עץ האשוח קישטו עכשיו תמונותיהם של בכירי המפלגה וגיבורי ברית המועצות, בראשו הוצב כוכב אדום והחוגגים הרימו כוסית בחצות למען שגשוגה של האוטופיה הסוציאליסטית הנצחית.

עם השנים, גם האלמנטים הללו נזנחו - אנשים רק רצו ליהנות עם המשפחה והחברים שלהם, לא להאכיל אחד את השני תעמולה ליד שולחן החג. כתוצאה מכך, נובי גוד הפך לחג שמצד אחד היה נטול כל סממן דתי ומצד שני גם לא מקושר לזהות הקומוניסטית של המדינה. לכן, כאשר ברית המועצות נפלה ורבים מהחגים "הסוציאליסטיים" נזנחו, נובי גוד נותר מסורת משמחת ותו לו - חג שכולם יכולים לחגוג ללא שיוך פוליטי או דתי, כמו מה שאנחנו מכנים "הסילבסטר".

כיום, נובי גוד נחגג במרבית מדינות ברית המועצות לשעבר ובכל מקום בו ניתן למצוא את יוצאי ברית המועצות - בין אם הם נוצרים, אתאיסטים או יהודים. זהו חג המהווה עדות לדרך הנפלאה בא בני אדם ממציאים מסורת שוב ושוב, ולעובדה שלא משנה מי אתה או במה אתה מאמין - אי אפשר להגיד לא לכוס שמפניה וקערה של סלט אוליביה.



ארבעת פרשי האפוקליפסה (English, Hebrew)



С 00:17:00 до 00:36:00. А также с 01:17:30 до 01:19:30.