Sunday, May 30, 2021

Уникальную "синагогу-крепость" в Луцке вернули еврейской общине

Местные власти передали еврейскому движению ХАБАД здание уникальной «синагоги-крепости» в Луцке...

Большая хоральная синагога с оборонной башней была построена в 1620 годах и является достопримечательностью национального значения. Долгое время она выполняла роль религиозного, образовательного и общественного центра луцких евреев, а кроме того – была «крепостью» в прямом смысле слова – выполняла оборонительные функции.

Сейчас часть здания занята под детскую спортивную школу, которую скоро закроют. Раньше здание находилось в управлении историко-культурного заповедника «Старый Луцк».

В договоре о передаче будет прописано, что еврейская община должна содержать и реставрировать синагогу, но сдавать помещение в аренду третьей стороне запрещено.

Сейчас здание находится в плохом состоянии. По словам представителя еврейской общины Ханны Матусовской, на ремонт и реставрацию потребуются миллионы долларов. Община планирует попросить помощи в Израиле и у диаспоры в США и Европе. После реставрации рассматривается возможность открыть в здании синагогу-музей.


Ниже есть продолжение.

Приміщення колишньої синагоги у Луцьку передали у постійне безоплатне користування для потреб релігійної організації "Іудейська релігійна громада Ха Ба Д-Любавічі", – про це Суспільному розповів директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький.

Відповідне розпорядження підписав голова ОДА. Нині у частині приміщення діє дитячо-юнацька спортивна школа, яку закривають. До цього будівля була на балансі Державного історико-культурного заповідника.

Синагога –пам’ятка архітектури національного значення, розташована у Луцьку на вулиці Данила Галицького, 33. "Нам доручено зробити договір про передачу, прописати, що громада може робити тут. Законом передбачено, що пам’ятку потрібно утримувати, реставрувати, ніяких здач в оренду користувач не може мати", – розповідає Павло Рудецький про нюанси передачі синагоги релігійній організації.

Нині приміщення синагоги руйнується. На ремонт потрібна велика сума коштів, каже представниця релігійної організації, якій передали будівлю, Ханна Матусовська. З її слів, таких грошей вони не мають, тому проситимуть у діаспори, яка мешкає в Ізраїлі, Америці та Європі.

Зі слів Ханни Матусовської, релігійна організація розглядає ідею облаштувати у цій будівлі синагогу-музей. Подібна нині є у Празі.

З 1981 року в приміщенні колишньої синагоги облаштували спортшколу і фізкультурне товариство "Динамо".

Нагадаємо: в обласному бюджеті на 2021-ий рік грошей на фінансування спортивної школи "Юний динамівець" не передбачили. Тут нині займаються 177 дітей і працює півтора десятки тренерів.

Довідково: Синагогу у Луцьку збудували в XVII столітті. Як розповів волинський краєзнавець Олександр Котис, на місці синагоги були залишки попередньої споруди. Якої саме – історикам невідомо. Під час Другої світової війни повністю були зруйновані прибудови і дах молитовної зали.

https://detaly.co.il/unikalnuyu-sinagogu-krepost-v-lutske-vernuli-evrejskoj-obshhine/
https://suspilne.media/135001-23-dni-na-svl-80-urazenna-legen-koma-i-viduzanna-istoria-volinanina-akij-zdolav-covid-19/

No comments:

Post a Comment